RSS

О нама

ОВО СМО МИ!!!

  Многе школе своје представљање почињу често некако овако: „Ми смо мала школа са великим срцем…“ Ми ћемо своје представљање почети управо супротно. Можемо да кажемо да смо велика школа са још већим срцем. У нашој школи је заиста све ВЕЕЕЛИКО. Велике учионице, велико двориште, велики ходници, две велике фискултурне сале и оно што је најважније имамо ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ И ВЕЛИКИ  ОСМЕХ за најважније становнике сваке школе, а то су ваша и наша ДЕЦА. Међутим, нећемо се само хвалити. Циљ нам је да реално покажемо шта је у нашој школи заиста јако добро, а на чему још треба да радимо. Јер, школа је живи систем, па тако, као и сваки живи систем и ми понекад имамо проблема. Међутим, оно чиме се заиста можемо похвалити је да се трудимо да проблеме решавамо „САДА и ОДМАХ!“, односно да проблеми не остану нерешени.

Становнике наше школе чини нешто више од 1200 ученика распоређених у 45 одељења, 80 наставника, педагог Јелена Полак Стефановић, психолог мр Маја Петаков Вуцеља, помоћник директора Весна Цветановић и наравно онај који нас све храбро држи на окупу, наш директор Жарко Мушицки. Не смемо заборавити ни секретаријат школе, као ни помоћно-техничко особље. Сви заједно смо повезани у нераскидиви ланац у коме свака карика има свој задатак. Живимо и радимо у згради велике површине у којој има укупно 30 учионица које су опремљене најновијим ЛЦД мониторима и они се користе у настави по потреби. Иначе, школа је потпуно мултимедијанилизована, односно имамо сопствену рачунарску мрежу са 70 прикључака, као и WIRELESS.  У тако великом простору трудимо се да се сви добро упознамо кроз часове редовне наставе и многобројне секције као и ваннаставне активности које организују наше наставно особље.

Оно што нас чини посебним је константно развијање стратегија с циљем развијања и неговања културе понашања, ненасиља и толеранције у школи. За то је посебно задужен Тим за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања. Да научимо ученике да је право богаство постојање и прихватање различитости у било ком облику смо, подразумева се, сви задужени, али централно место у том задатку има Тим за инклузивно образовање. С тим циљем, наши наставници прошли су бројне едукације. Међутим, када би рекли да у нашој школи нема конфликата између деце, понекад и непоштовања различитости,  па чак и насилних ситуација између ученика, не би били искрени. Али ту је улога свих нас, односно сарадња између радника школе и вас – РОДИТЕЉА изузетно битна. Важно је да верујемо једни другима. Битно је да када уписујете ваше дете у нашу школу, да то урадите зато што имате поверења у нас, зато што верујете да смо квалитетна школа која ће вам помоћи у адаптацији вашег малишана на школску средину. Прве особе са којима се будући прваци сусрећу су психолог и педагог школе  које имају разумевања за ваше стрепње и страхове приликом поласка у школу, до јуче малишана а сада вашег и нашег ђака првака. Њих можете питати за савет у вези лакше адаптације деце на школску средину.

Међутим, важно је да да ако сте  нечим незадовољни у вези школе дођете и то поделите са свима нама, наравно на асертиван, смирен начин, јер ви и ми смо модели са чијим понашањем се деца идентификују. Ми ћемо се трудити да разумемо ваше стрепње, страхове, незадовољства и да их заједничким снагама решимо.

Споменули би и резултате наших ученика на такмичењима и приликом уписа у средњу школу. На пример, једна ученица је освојила друго место на Републичком такмичењу из хемије, освојили смо награду Мicrosofta, од Црвеног крста смо добили награду за активно спровођење активности с циљем превенције наркоманије и осталих болести зависности. Тим за инклузивно образовање је учествовао на конкурсу Министарства просвете и ДИЛС-а, на тему:“Квалитетно образовање за све ученике.“ Том приликом смо добили одређена материјална средства за набавку опреме чији је циљ квалитетнија реализација образовно-васпитног рада. И верујте, ово није све. Али ако желите да још више сазнате по чему смо специфични, дођите у нашу школу.

С поштовањем,

Колектив ОШ „Жарко Зрењанин“

Нови Сад

Текст саставиле:

Психолог:

мр Маја Петаков Вуцеља

Педагог:

Јелена Полак Стефановић

 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: